sreda, 6. oktober 2010

ZDRUŽENJE RASTOČE KNJIGE SVETA, 6.10

»ZDRUŽENJE RASTOČE KNJIGE SVETA«

slovesno odprtje multimedijskega portala

sreda, 6. 10. 2010, ob 12. uri


Severni mestni park Navje, Zupančičeva jama

Vstop prost! Dogodek ob slabem vremenu odpade.


V sredo, 6. 10. 2010, ob 12. uri ste vabljeni v Severni park Navje v Zupančičevi jami, kjer bo v okviru Sezamovega kulturnega festivala ŠE SO Z NAMI slovesno odprtje multimedijskega portala.


Sonce v vsaki knjigi sveti,

tisoč sonc je tisoč knjig,

s knjigo krožiš med planeti,

sam si luč in sam razsvit.

Tone Pavček

V parku Navje, v katerem je tudi kip Deklice z rastočo knjigo, bodo na slovesnosti predstavili projekt Združene rastoče knjige sveta, katerega ime in sporočilo je vzeto iz pesmi Toneta Pavčka.

Projekt, katerega idejni vodja je Janez Gabrijelčič, poteka v organizaciji društva Rastoča knjiga pod pokroviteljstvom državnega sveta, Slovenske akademije znanosti in umetnosti, Mestne občine Ljubljana, Narodne in univerzitetne knjižnice ter nekaterih tujih veleposlaništev.

V parku Navje bodo odslej na posebnih ekranih na ogled izbrane knjige določenih držav: Finska je predstavljena z epom Kalevalo, Indija z avtobiografijo Mahatme Gandhija, Irska s poezijami Williama Butlerja Yeatsa, Norveška s Hišo lutk - Noro Henrika Ibsena, Rusija pa z Vojno in mirom Leva Nikolajeviča Tolstoja.

Navzoče bodo nagovorili predsednik DS Blaž Kavčič, predsednik SAZU Jože Trontelj in predsednica društva Rastoča knjiga Cvetka Selšek.

*

www.zdruzenje-sezam.si

***

Projekt je del programa Ljubljana – svetovna prestolnica knjige 2010

Projekt je sofinancirala Mestna občina Ljubljana




O DOGODKU:

Združene knjige sveta na Navju 6. oktobra
Društvu za rastočo knjigo z neutrudnim g. Gabrijelčičem na čelu je ob asistenci arhitektov parka Ine ŠUklje in Andreja Erjavca ter ostalih mladih oblikovalcev iz Urbija ter Oddelka MOL za kulturo in ambasad uspelo napolniti 5 portalov s svetovno luteraturo. Tako bo vsak obiskovalec parka lahko užival ob elektronski knjigi: zaenkrat so donirale svoje največje mojstre Finska, Rusija, Norveška, Indija in Irska.
Ko bodo naprave spet delovale, pa sledi nov zapis.....














Ni komentarjev:

Objavite komentar