torek, 20. april 2010

SLUŽBA-DRUŽBA, 13.MAJ

"SLUŽBA - DRUŽBA"

komunikacijska delavnica

četrtek, 13. 5. 2010, od 16-ih do 19-ih



V četrtek, 13. 5. 2010, od 16-ih do 19-ih ste vabljeni v Severni park Navje v Zupančičevi jami. Vizualna umetnica Nataša Skušek bo, ob podpori Urada za enake možnosti, v sodelovanju z Nado Kirn Špolar in Sezamom izvedla projekt SLUŽBA - DRUŽBA. S sodelujočimi starši bo preizpraševala delitev vlog/nalog v družini. Skupaj bodo ustvarili tudi javno skulpturo »Drevo želja« kot poziv k enakopravnejši prihodnosti.

Več o projektu:

Umetnica bo po parku razgrnila okrogle predpražnike z napisom SLUŽBA - DRUŽBA. Oba pojma sta na predpražniku zapisana zrcalno na podlagi sestavljeni iz komplementarnih barvnih dvojic (rdeče-zeleno, modro-oranžno, rumeno-vijolično).


Avtorica tako z likovno govorico opozarja na preživelo delitev na »moško in »žensko sfero ter namesto nje ponuja model prožnejšega prehajanja med javnim in zasebnim oziroma službenim in domačim. O teh vprašanjih se bo v svoji zeleni »dnevni sobi« pogovarjala z obiskovalci parka. Vse sodelujoče bo prosila, naj izpolnijo anketo o vlogi očeta in matere oziroma o delitvi dela v družini; svoje izpovedi in želje bodo nato napisali tudi na listke in jih obesili na drevo.


Medtem ko bodo starši (re)definirali svoje vloge in medsebojen odnos, se bodo otroci lahko igrali v družbi animatork iz društva Sezam ali v mirnem kotičku parka prisluhnili pravljičarki iz Knjižnice Bežigrad .

Sočasno bo japonski plesalec Ryuzo Fukuhara v parku izvedel svoj performens »Pletilec«.


Projekt je del programa Ljubljana – svetovna prestolnica knjige 2010

Projekt sta sofinancirali Mestna občina Ljubljana in Urad za enake možnosti

Urad Vlade RS za enake možnosti ni odgovoren za informacije,
ki jih vsebuje gradivo, in za njihovo nadaljnjo uporabo,
ker predstavljajo poglede avtorja/avtorice.






POROČILO O DOGODKU:


Dogodek je kljuboval slabemu vremenu in tipičnem slovenskim prireditvam komercialnega in zabavnega značaja ob dnevu družine. Izzvenel je v prijetno kramljanje sosedov na dvorišču. Namesto službe je projekt poudarjal družbo. Ustvaril je atmosfero, ki smo jo že skoraj pozabili. Atmosfero neformalnega druženja in sproščenega razgovora K temu je posebej prispevala ureditev prostora, ki je bil omehčan in sproščen z uporabo večbarvnih tkanin in skromnega otroškega pohištva, ki ga uporablja društvo Sezam. Projektu smo dodali tudi drevo želja, saj je vsak anketiranec zapisal svojo skrivno željo in smo v tradiciji budizma te želje izobesili na bližnje drevo. Je projekt nekaj prispeval za dobro karmo parka in soseske.

















Ni komentarjev:

Objavite komentar