torek, 20. april 2010

PREDSTAVITEV PROJEKTA

SEZAMov projekt ŠE SO Z NAMI
kratka predstavitev

maj 2010 - april 2011
Severni mestni park Navje
Zupančičeva jama



SEZAMov projekt ŠE SO Z NAMI bo potekal od maja 2010 do aprila 2011 v Severnem mestnem parku Navje v Zupančičevi jami. V tem času se bo v parku zvrstila vrsta različnih dogodkov: dvigovanja kipa Deklice z rastočo knjigo, mobilna menjalnica knjig, Sezamove literarne ustvarjalnice za otroke in mlade, ure pravljic, literarno-glasbeni performensi, večerna branja poezije, plesne predstave, komunikacijske delavnice, ambientalne postavitve, razstava na prostem in koncerti.

V parku bodo nastopili številni zanimivi ustvarjalci, med njimi: plesna šola Urška in raper Trkaj, Animateka, glasbenik Tomaž Grom, Primož Oberžan iz skupine The Stroj, vizualni umetnici Nataša Skušek in Martina Štirn, slikarka Mateja Kavčič, pisatelj Borut Golob in japonski buta plesalec Ryuzo Fukuhara.

Vse naštete aktivnosti bodo na inovativen in ustvarjalen način približale literaturo različnim ciljnim publikam, predvsem otrokom, stanovalcem soseske in naključnim sprehajalcem in obiskovalcem parka, obenem pa bodo povezale novi park s starim pokopališčem Navje in mu vdihnile modernejše vsebine in novo kulturno podobo.

Torišče projekta je povezava literature z javnim prostorom in vsakodnevnim življenjem. Park bo na ta način postal privlačen prostor ne le za posedanje na travi, igranje na sodobnih igralih in druženje, temveč tudi za branje, učenje, ustvarjanje in kontemplacijo. Posebnost parka so multimedijski portali, na katerih bo na voljo digitalna knjižnica s knjigami različnih kultur in v različnih jezikih; med portali pa je mogoče tudi udobno ležati.

Eden od pomembnih ciljev SEZAMovega projekta ŠE SO Z NAMI je povezati lokalno skupnost v ustvarjalen, družbeno odgovoren kolektiv. Zaželjeno je, da bi vsi skupaj - od stanovalcev soseske, zaposlenih v bližnjih podjetjih ter lastnikov trgovinic in lokalov do knjižnice, dijakov Bežigrajske gimnazije in mladih iz bližnjega PUMa (mladinskega centra za mlade, ki niso končali šolanja) – dolgoročno skrbeli za urejenost parka in ga naseljevali s kulturnimi vsebinami.



Projekt je del programa Ljubljana – svetovna prestolnica knjige 2010
Projekt je sofinancirala Mestna občina Ljubljana


Ni komentarjev:

Objavite komentar